
Natur
Træd ud af døren og oplev Stevns' natur
Så snart I træder ud ad døren, står I midt i naturen. På en gåtur kan I lade landskabet glide forbi, mens tankerne får frit spil. Stevns byder på mange vandreruter: stien langs Tryggevælde Ådal går fra det fredede overdrev gennem Solgårdsparken og forbi Gravhøj og Elverhøj. Trampestien langs klinten byder på en storslået udsigt over Østensøen, mens Kløverstierne i Hårlev og Rødvig tager jer igennem byerne, landskabet og forbi klinten.
I kan finde mange flere gå-, cykel og løberuter på friluftsguiden.dk
Vinden river i håret, og vandet skvulper under dig, mens duften af hav og salt fylder din næse, og horisonten strækker sig mod det uendelige. Havet strækker sig ned langs den østlige del af Stevns, og her er der masser af muligheder for at løbe langs kysten med en skøn udsigt mod Stevns Klint, skov og Østersøen.
Når sommervarmen tager rigtig fat, er der heldigvis aldrig langt til en forfriskende dukkert i havet. I Rødvig finder I en lækker bred sandstrand, og mellem Strøby Egede og Strøby Ladeplads kan I svømme ud fra de mange badebroer og nyde de grønne områder med boldspil eller tænde op under grillen.
Tryggevælde Å spreder sig foran dig, mens I går på opdagelse på stien i den brede og grønne Ådal, som danner rammerne for et rigt plante- og fugleliv. I kan blandet andet se bukkeblad, gul frøstjerne og eng trold urt. Samtidig er området et attraktivt rede- og rastested for eng-, spurve- og vadefugle.
Tryggevælde Å udløber i Strøby Egede ved prambroen, efter at den har afsluttet sin rejse gennem Stevns. Tryggevælde Å har sit udspring ved Store Heddinge og dens langsomme strøm tilbyder masser af skjulesteder til fisk og smådyr. Mange lystfiskere kommer forbi Tryggevælde Å for især at fange havørred, regnbueørred, rimte og aborre.
Tryggevælde Ådal er et smukt naturområde, hvor der kan spores årtusinders kulturhistorie.
Stevns Klint strækker sig op af havet som en væg af kalk. Klintens mørke stribe af fiskeler rummer beviserne på den astoride, der ramte jorden og udryddede mere end 50% af jordens liv – inklusiv dinosaurerne. Klinten er 41 meter på sit højeste punkt, og herfra kan I nyde den mest storslåede udsigt.
Ovenpå klinten står Højerup Kirke, som er opført i kridtsten. Men der hører en dramatisk historie med til kirken, da koret styrtede i havet i 1928. I dag er der mulighed for at besøge kirken, og ude fra balkonen kan I kigge direkte ned ad klinten og de mange meter ned til havet. Klinten er et barskt og smukt naturområde, som har påvirket livet i området med tydelige spor i bygningskulturen og i kulturlandskabet.
I dag er Stevns Klint som UNESCO Verdensarv et turistmål i verdensklasse. Men tidligere har klippevæggen spillet en vigtig rolle i Danmarks forsvarshistorie – særligt under Den Kolde Krig.
I 2018 blev det besluttet, at området skal beriges med et stort besøgscenter for Verdensarven, der skal understøtte formidlingen af Stevns Klints geologiske historie. Besøgscenteret er placeret i Boesdal Kalkbrud og skal klæde den besøgende på til at opleve klinten og særligt historien om meteornedslaget. Besøgscenteret åbner i oktober 2022.
Kridt, kalk og flinteindvinding har fundet sted siden Vikingetiden og skabt de smukke naturperler Boesdal Kalkbrud og Holtug Kridtbrud.
I det ellers flade landskab finder I Boesdal Kalkbrud med markante grave af kalk og en 25 meter kegleformet lagerbygning fra 1967. Kalkbruddet bindes sammen af et stisystem, som fører ud til kysten.
Kalkbruddet, skrænterne i klinten, kalkladen, skaktovnene, arbejderboligerne og pyramidesiloen vidner om industrihistorien på stedet. Kalken har været brugt som byggemateriale siden 1200-tallet, og kalkstenen blev blandt andet brugt til Absalons Borg, Københavns Rådhus og Statens Museum for Kunst.
I Holtug Kridtbrud finder I dybe hvide grave, dramatiske skrænter og rester af fundamenter fra funktionsbygningerne. Kridt- og kalkindvindingen stoppede i 1972, og i dag er kridtbruddet et beskyttet Natura 2000-område. Her kan I gå på opdagelse og finde sjældne planter og fossiler af blæksprutter, søpindsvin og hajer i det hvide, bløde kridt.
Intet kan overgå den følelse, der rammer dig, når mørket først falder på, og himmelhvælvingen åbner sig for dit blik og afslører tusindvis af stjerner. Du kan nemt og bekvemt overnatte i den stevnske natur i et af de gratis shelters eller teltpladser.
Det er blandt andet muligt at overnatte i på en lejrplads på Flagbanken ved Stevns Naturcenter. Her er der bålplads med grillrist, adgang til handicaptoilet og vand i udstillingsbygningen. Det er også muligt at overnatte i et shelter til 6-8 mennesker, som kan bookes på friluftsguiden.
Området byder på forskellige spændende naturoplevelser, f.eks. fugletræk, vandrefalke og sjældne planter, også er området omkring Stevns Naturcenter er et gammelt militærområde, som blev dannet under Den Kolde Krig.
Slå dig ned på et tæppe og nyd synet af de smukt anlagte parker. Solgårdsparken i Strøby Egede ligger som en naturperle mellem Tryggevælde Å og Køge Bugt og bliver flittigt brugt til natur- og musikoplevelser. I parken ved Gjorslev Gods kan du nyde synet af Danmarks ældste middelalderslot, og ved det majestætiske Vallø Slot kan du spadsere i den herskabelige park eller invitere hele familien til rundbold og leg på de store, grønne plæner.
Seneste nyheder