Jens Hansen er Livsnyder og Bonderøv, siger han. En identitet han har bygget sit liv og arbejde op omkring. Med sine arrangementer giver han nærvær og nydelse i Stevns’ helt særlige omgivelser. I efteråret fik de heldige få serveret en overdådig gourmetmiddag dybt under klinten i Stevnsfortets koldkrigsgange.

At stoppe op… og nyde livet

Tekst: Eva Waldorff, DiXI.MEDIA
Foto: Sune Rodt, DIXI.MEDIA

Livsnyder og Bonderøv, hedder den virksomhed, som den stevnske kok, Jens Hansen, har bygget op siden 2011. Her giver han nærvær og kærlighed til maden videre til sine kunder. Ingredienserne skal helst være lokale og årstidsbestemte – det skal give mening, hvor maden kommer fra.

”Jeg vil gerne have folk til at stoppe op… og bare nyde livet,” siger han med en lille pause. ”Jeg prøver på at vise folk, hvad der sker, når vi giver os tid til at stoppe op. For når vi giver os tid til at opdage, hvad der er lige omkring os, kan vi ind i mellem skabe de mest fantastiske ting.”

Jens Hansen har brugt mirabeller som syre i maden i stedet for citroner og gået ture i marken for at høste lucerne. ”Det har den mest fantastiske nødde-agtige smag, som er perfekt til kartoffelmos,” udbryder han.

Det er opdagelser og oplevelser som disse, han gerne vil fremme og dele med andre.

At lukke en sans

”Når man lukker en sans, forstærker man en anden, og personligt nyder jeg livet mest, når jeg trækker stikket i tre-fire timer og lukker af for omverdenen.”

Netop derfor laver Jens Hansen arrangementer, hvor gæsterne kan opleve et åndehul. En middag i omgivelser, der opfordrer til nærvær og nydelse. En middag som den, han inviterede til i efteråret på det gamle Stevnsfort dybt under Stevns klint.

Her kunne gæsterne nyde en fem-retters menu lavet af Jens Hansen og den præmierede kok Kristoffer Ringsing. De helt særlige omgivelser lagde op til ro og fokus på maden og ikke mindst smagene.

”For mig gælder det om at mærke, lugte og smage – og så at lave mad med hjertet. For mad er ikke bare opskrifter. Man kan simpelthen smage kærligheden!” Overbevisningen i Jens Hansens stemme er stærk.

Menuerne, han laver, er derfor heller ikke på bestilling – men i samarbejde med kunderne, og maden skal være noget, som både han selv og hans medkokke føler for. Hjertet skal være med.

Et skridt ad gangen

Jens Hansen laver næsten altid mad. Men da han i sin tid startede Livsnyder og Bonderøv, var det også for at have tid til sin familie og til at nyde livet.

”Mit arbejde er jo en stor del af mit liv. Men jeg dyrker til at tage ud til Køge Havn og vinterbade. Man er i en osteklokke. Og jeg er der for at være mig selv. Det giver roen til at kunne mærke og forholde sig til de ting, der er lige omkring sig. Mærke kulde, varme, kaffen, lugten af tang og bølgebrus.”

Det er essentielt for ham at kunne lukke af og være sig selv, og det er også i de situationer, han får ideer, fortæller han:

”Jeg får mange ideer – og der er masser af bump på vejen for at nå dertil, hvor de lykkedes. Men jeg løser tingene, når jeg når til dem. Et skridt ad gangen i stedet for at lade sig bremse på forhånd, at det, der måske opstår. Man må sige: det går jo nok.”

Sammen med hans kendskab til hvor maden kommer fra, og at han tager sig af, hvordan den er produceret og endt i hans køkken, er det er den tilgang, der gør at han kalder sig bonderøv. Han springer ofte ud i nye projekter, hvor slutresultatet ikke altid er givet på forhånd.

Du kan følge Livsnyder og Bonderøv på Facebook eller på livsnyderogbonderoev.dk