Bæredygtige investeringer for alle

Naja-Habermann

Naja Habermann har et ønske om for alvor at gøre en forskel i verden og gøre den mere grøn, klimavenlig og bæredygtig. Men hvordan gør du lige det? Ifølge Naja sker det én bæredygtige investering ad gangen. Alene er det dog ikke nok, men hvis mange gør det samme, sker der noget. Derfor har Naja startet Bæredygtige investeringer for alle.

Bæredygtige investeringer for alle er en gruppe på Facebook, hvor alle, både med og uden erfaringer i at investere, kan dele deres indsigter, viden og kendskab til virksomheder, brancher og fonde, der har en bæredygtig dagsorden. Det er et fællesskab for alle, der gerne vil investere deres penge bæredygtigt. For Naja startede rejsen mod bæredygtige investeringer, da hun boede og arbejdede i Grønland. Her kunne hun med egne øjne se de klimaforandringer, der begyndte at ske ved indlandsisen.”Det blev klart for mig, at det ikke var nok, med de få tiltag jeg selv kunne gøre i dagligdagen. Der skulle ske noget større, noget der rykkede mere. Hvis vi alle sammen investerer vores penge bæredygtigt, så kan det for alvor være med til at rykke på den store bane,” fortæller Naja Habermann. Derfor deler Naja nu viden, erfaringer og information om bæredygtige investeringer. F.eks. gennem opstartskurser for folk, der aldrig har investeret før.

En grøn jungle

Man skal ikke skrabe meget i overfladen når det drejer sig om bæredygtighed, hverken når det kommer til produkter, virksomheder eller livsstil, før man opdager, at det er en jungle. Meget lidt er sort/hvidt eller måske skulle man sige sort/grønt. ”Tag bare el fra vindenergi, er det grønt eller sort. Svaret burde være let, men det er det ikke, hvad med produktionen af selve møllen eller afskaffelsen af den udtjente mølle. Det skal også være bæredygtigt. Og det samme skal arbejdsvilkårene være på fabrikkerne. Og hvad med den natur møllerne stilles op i eller de batterier, der skal oplagre strømmen indtil vi skal bruge den. Det samme gælder for investeringer, her er det nødvendigt at spørge sig selv, hvad er vigtigst for mig, og så lægge sin strategi efter det,” forklarer Naja. Habermann.Naja har påtaget sig rollen som guide gennem den grønne investeringsjungle, så det kan blive lettere for alle andre.

”Jeg vil gerne gøre det overskueligt at investere grønt og bæredygtigt. Og jeg vil gerne være med til at gøre det mere gennemsigtigt, så det bliver lettere at træffe de rette beslutninger i forhold til dine holdninger,” fortæller Naja Habermann.

Lokal og landsdækkende

Naja bor og arbejder i Stevns og ser det som det optimale udgangs-punkt for at kunne skabe noget, der kommer andre end kun hende til gode. ”Her er der de allerbedste muligheder for fantastiske samarbejder. Der findes så mange inspirerende mennesker i Stevns og et væld af spændende projekter og virksomheder. Det giver mig troen på, at vi kan lykkes og skabe en bæredyg-tig fremtid. Samtidig er det com-munity jeg har skabt på Facebook landsdækkende. Det betyder, at jeg når bredt ud, til en gruppe mennesker, jeg ellers ikke ville kunne nå fra mit fysiske kontor,” fortæller Naja Habermann.