
Det har altid ligget i kortene, at de to indehavere af Dambækgaard på Stevns, Jan Nepper Bjerre og Kirstine Bergholdt Bjerre og deres tre børn, skulle leve deres liv ud fra et mere bæredygtigt perspektiv. Og på Dambækgaard deler de nu ud af dette livssyn for alle, der er interesserede. Du kan her opleve det bæredygtige bondegårdsliv i al sin herlighed – enten som endagstur eller bondegårdsferie.
Omkranset af marker til alle sider, kun afgrænset af grundens store, gamle træer, der knejser mod himlen, ligger Dambækgaard – en tidslomme kun en cykeltur fra Hårlev By. Det hele emmer af bæredygtig synergi, og man mærker straks, at Dambækgaard er langt mere end en ”almindelig” bondegård.
Da Jan Nepper Bjerre og Kirstine Bergholdt Bjerre købte Dambækgaard for 10 år siden, havde de forinden boet i Storkøbenhavn, men længdes efter at kunne træde ud af hamsterhjulet og få luft under vingerne. Bæredygtighed var et centralt kriterium i deres boligjagt, og de ledte derfor længe efter den helt rigtige gård:
– Jeg tror, vi har været ude og se på 60-70 gårde fordelt på Sjælland, Nordfyn og Nordfalster. Det her (Dambækgaard, red.) stod, med undtagelse af et enkelt badeværelse, fuldstændig originalt. Vi har forsøgt at renovere efter princippet ”man skal ikke kunne se, at vi har været her”. Så det var simpelthen fordi, det var den rigtige gård og det rigtige sted. Det føltes rigtigt, fortæller Kirstine Bergholdt Bjerre smilende.
Stevns Kommune er aktive i bæredygtighedskampen
På Dambækgaard har man som besøgende mulighed for at opleve det bæredygtige bondegårdsliv i form af gårdrundtur, spise picnic med hjemmelavet mad fra gården samt overnatte i gårdens forskellige overnatningsfaciliteter. Men bæredygtighed er ikke noget, der kun dyrkes på Dambækgaard. Kirstine Bergholdt Bjerre oplever generelt et øget fokus på bæredygtighed i hele Stevns Kommune, hvilket hun byder velkommen med åbne arme:
– Vi har lagt vores fokus på det bæredygtige, og der kan vi se, at der sker noget. Der er masser af politisk vilje til at rykke på noget bæredygtigt. Og det taler jo rigtig meget ind i vores (kerneværdi, red.). Vi kan i hvert fald se, at der en vilje til at arbejde aktivt med de her ting. Så vi kan se, at bæredygtigheden har fået et nøk op her (på Stevns, red.). Og der tror jeg helt klart, der er en sammenhæng med UNESCO-tingen (Stevns Klint UNESCO Verdensarv, red.) fordi en del af værdigrundlaget her handler om bæredygtig turisme, fortæller hun.
En familietradition føres videre
For både Jan Nepper Bjerre og Kirstine Bergholdt Bjerre var det især deres tætte forhold til Kirstines mormor, der blev katalysatoren for familiens bæredygtige livsstil:
– Den generation som var vant til, at vi laver ting selv, og som gik på husholdningsskole, fordi man skulle lære alt omkring at holde hus. Den viden forsvinder, når den generation dør. Og da hun døde, besluttede jeg, at jeg skulle kunne dét, som en husmor kunne i 1935. Og med det kommer der en helt naturlig bæredygtig vinkel på, fordi der var en helt anden forbindelse til naturen og huset og familien, og efterhånden som vi fandt ud af det med klimaforandringer, så gav det hele bare mening, fortæller Kirstine Bergholdt Bjerre.
Bæredygtighed er indtænkt i alle aspekter på Dambækgaard, og der hersker derfor en stor respekt for naturen og årstidernes skiften. Selvforsyning har derfor en stor prioritet hos familien på Dambækgaard både i form af økologisk dyrket frugt og grønt samt ved at holde frilandsdyr – geder, grise, høns, ænder og gæs. Denne livsfilosofi gennemstrømmer ligeledes madlavningen når kogekonen, Kirstine Bergholdt Bjerre disker op med lækre madretter, hovedsageligt produceret ud fra gårdens egne afgrøder og dyrekød til gårdens daglige social dining.
Bæredygtighed handler også om at være bæredygtig som familie
For Kirstine Bergholdt Bjerre indeholder bæredygtighed flere facetter end ”bare” at passe på naturen:
– Bæredygtighed handler IKKE kun om, hvad kan vi gøre klimavenligt, men det handler også om, at vi skal være bæredygtige som familie.
Dambækgaard er derfor også et familieprojekt, hvor alle i familien er involverede og byder ind dér, hvor de kan. Familien er nemlig en fælles enhed, et fællesskab, mener Kirstine Bergholdt Bjerre. Og den fællesskabsfølelse har, siden familien købte gården, udviklet sig til en spirende interesse og drivkraft for at lade Dambækgaard tage del i et globalt bæredygtigt miljø. Jan Nepper Bjerre og Kirstine Bergholdt Bjerre har de sidste fem år været involveret i det globale uddannelses- og udvekslingsprogram, WWOOF (Worldwide Oppotunities on Organic Farms). Formålet med WWOOF er at koble økologiske landmænd rundt omkring i verden med frivillige besøgende, som alle har en interesse i økologi og bæredygtighed, og dermed opnå en gensidig læringsproces parterne imellem.
På Dambækgaard kan de frivillige WWOOFere bo mod at tage del i det daglige bondegårdsliv og -arbejde, hvilket ifølge Kirstine Bergholdt Bjerre har været en stor succes:
– Det der hele tiden har været et drive, er den personlige udvikling, ikke for os, men det at se andre mennesker flytte sig. Og det er jo det, som også har været så ufatteligt givende i at være WWOOF-værter. Vi har haft omkring 100 mennesker igennem, som har boet her i kortere eller længere periode hen over de sidste fem år.
Dambækgaard har allerede nu haft besøgende fra alle verdensdele, og de sætter en stor ære i at kunne facilitere rammerne for at mennesker kan udvikle sig. Derfor har de lanceret en crowdfunding-kampagne, som skal støtte renoveringen af en gammel stald, som kommer til at danne rammerne om et Center for Bæredygtig Livsstil. Her kan kursisterne blive undervist og inspireret i alle bæredygtighedens aspekter.