
I den første weekend af august 2021 færdiggør kunster Allan Bo Jensen skulpturen af Klintekongen. Sagnet om Klintekongen handler om en eventyrfigur, som regerede over Stevns klint. Hans mytiske have var svær at finde, og haven var fuld af den herligste frugt. Nu kommer Klintekongen som skulptur til at ligge i Grønningen i Holtug; Byens hjerte og forsamlingsplads. Grønningen er lige til at finde og til at gå til og med nyplantede æble- og blommetræer og terrasse med grill og borde/bænkesæt. Holtug er blevet et endnu bedre sted at bo.
Få hundrede meter fra Stevns klint ligger en lille landsby, der hedder Holtug. Holtug har en vidunderlig og mystisk have, åben for alle og fuld af de smukkeste frugter, især et æbletræ, med store røde æbler, ligesom sagnet fortæller. Og der midt i det hele ligger han: Klintekongen. Tryllet frem af en 250 år gammel egestamme fra Herfølge, ældre end det danske nationalskuespil Elverhøj af Johan Ludvig Heiberg med musik af Friedrich Kuhlau fra 1828.
Formanden af beboerforeningen i Holtug, Hans Kristensen, er en glad mand. Over to års planlægning, møder og arrangementer munder ud i det færdige resultat: En motorsavs-udskåret skulptur, der forestiller Klintekongen, der skuer ud over Stevns landsbyer og kirker med sit horn med mjød i den store næve. Både region Sjælland, Stevns kommune og borgerne i Holtug selv har ejerskab over skulpturen. En 10-dages indsamling skaffede de sidste 21.000 kroner, der manglede til projektet. Pengene blev indsamlet blandt byens borgere. Det vil sige at cirka halvdelen af husstandene i Holtug, har investeret i skulpturen. Det viser også lidt om hvor godt sammenholdet og fællesskabet er i Holtug, Stevns.
”På et højere plan understøtter projektet områdets bosættelse, branding og generelle udvikling. Vi håber og tror, at gæster efter en tur på Grønningen og et besøg hos Klintekongen, vil få lyst til at bosætte sig i Holtug,” siger formanden, Hans Kristensen.
Kunstneren hedder Allan Bo Jensen og kommer fra det nordlige Fyn. Skulpturværkstedet.dk rejser land og rige rundt og laver mytiske figurer af træstammer og træstubbe. Sagnfigurer som Odin og Thor, nisser og trolde. Og nu altså Klintekongen i Holtug.
Sagnet fortæller, at Klintekongen bor inde i den store egestamme. Men hemmeligheden er, at han ikke er kommet frem af sig selv. Udover kunstner Allan Bo Jensens seks skarpe motorsave i forskellige størrelser, har Østsjællands Museum været inde over med input til Klintekongens udseende. Det helt nye stevnske museum, Folklore museet i Store Heddinge, vil også hjælpe fremadrettet med formidlingen om Klintekongen.