Noble Wine – nystartet vinbutik i Strøby Egede

Michel Jensen Noble Wine

Det kommer ikke til at gå. Din indtjening er for usikker, så vi kan ikke hjælpe dig.” Sådan lød meldingen fra banken, da Michel Rasmussen manglede mellemfinansiering til opstart af vinbutik i foråret 2021. Det lod Michel sig ikke slå ud af, han lagde i stedet en solid forretningsplan.

1 Dyrere vine:

det meste af vinudvalget i Michels butik koster 125 kr. og opefter – billigere vine bliver bare ikke gode nok til, at Michel vil stå inde for dem. Man finder ikke
den samme vare i supermarkedet, og butikken markerer sig med et klart signal om eksklusivitet, hvilket har flere fordele: F.eks. giver det kunderne en mere tydelig oplevelse af at få noget særligt med sig hjem.

2 Udvalgte særdeles sjældne og eftertragtede brands:

Michel har fået lov at forhandle “MacAllan” i et ganske begrænset oplag hvert år. Forhandlingsaftalen indebærer, at vinen ikke må sælges online, ligesom der er visse andre benspænd for forhandleren, som medvirker til at opretholde en kult-status omkring “MacAllan”. I stedet kan Michel sprede nyheden om nyt oplag til salg gennem sit personlige netværk af vinentusiaster, hvorefter han kan være heldig at få kunder langvejs fra, der har hørt om den sjældne mulighed.

3 Vinsmagning hver fredag:

Michel er god til at folde sig ud om specifikke temaer og varianter indenfor vinens verden, og det får kunderne glæde af hver fredag. Traditionen medvirker til at understøtte, at Noble Wine er en butik, man kommer i for at få oplevelser med hjem. Michel laver i øvrigt også private smagninger for grupper og foredrag for forsamlinger på bestilling – mod behørig betaling.

4 Smag-før-du-køber:

Med teknologien Cora vin til genlukning af åbnede flasker, kan vinen beholde sin oprindelige smag op til otte måneder efter genluk. Så det er muligt for Michel at tilbyde kunderne.  smagsprøver på de vine, kunden overvejer at købe med hjem. En åbnet flaske kan ikke sælges, til gengæld kan der udskænkes smagsprøver til andre kunder.

5 Solidt en gros ’ben’:

Egentlig startede Noble Wine som en engrosforretning med egenimport af vine til videresalg til professionelle kunder. Michel er uddannet kok, tjener, sommelier og barrista, har 40 års erfaring fra gourmetrestauranter og vinhandel og har i øvrigt et solidt netværk af restauratører. Engros forretningen fylder mere end halvdelen af omsætningen i den samlede virksomhed og skaber en stabilitet, som de fleste udvalgsvarebutikker kun kan drømme om.

Udvalgsvarebutikker i provinsbyer hører ifølge finanssektoren blandt de mest risikofyldte brancher at etablere sig i. Udvalgsvarer er eksempelvis tøj, sportsudstyr, sko, vin og specialiteter. Købsfrekvensen hos kunderne kan være så lav, at kundeunderlaget for butikkens naturlige geografiske opland er for lille til, at butikken kan have tilstrækkeligt stor omsætning til at overleve. Der er risiko for, at potentielle kunder i det geografiske opland køber udvalgsvarer fra butikkens varekategorier online i stedet for lokalt. Endelig er der stigende konkurrence på udvalgsvareområdet fra supermarkederne, når det kommer til eksempelvis specialiteter, vin og beklædning. Bankerne ved det, og derfor er de tilbageholdende.