Iværksætteren og bloggeren, Matilde Hansen, skiftede for nyligt det pulserende storbyliv ud med landlig idyl, da hun sammen med familien flyttede til Rødvig. Læs hendes ærlige blogindlæg om den store omvæltning. 

Tilflytterblog: Fra storbyliv til landidyl

Af Matilde Hansen fra https://babydreamer.dk/category/blog/

København har i mange år været mit hjem og min base. Her har jeg boet, studeret, arbejdet og haft størstedelen af mine venner. København bærer minderne fra mine tyvere og en ungdom som jeg altid vil se tilbage på med et stort smil. Nu starter et nyt eventyr uden for byens port, langt fra bybusser, s-tog, caféer og det pulserende storbyliv.

Da jeg som 20 årig flyttede til København, fyldte forventningerne om storbydrømmene mit hoved og jeg var fuld af gå-på-mod og ungdomsnaivitet. Tænk sig at det er 11 år siden, at jeg åbnede mit favn for nye inputs, læring, arbejde og det pulserende storbyliv. Det har været en sjov rejse med masser af eventyr, fart, udfordringer og udvikling.

Nu har jeg hænderne fulde og et barn i min favn. Jeg har lært det jeg skulle i København. Jeg har fået den puls jeg hungrede efter og trænger nu mest af alt til ro, natur, åbne vidder og havudsigt.

Længslen efter ro og plads

Både min kæreste og jeg har altid vidst, at vi ville bo uden for byen når vi skulle slå os ned. Vi er begge fra landet og har aldrig været inkarneret bymennesker.

Det var dog først da vi fik vores søn, at vi for alvor kunne mærke trangen til at flytte væk fra byen. Det støjende byliv virkede til at stresse ham så meget, at han slet ikke kunne slappe af i barnevognen. Han blev arrig og ked af det hver gang jeg var ude at gå med ham. Det var først når jeg ramte en stille villavej, at han slappede af og faldt til ro. Det var ekstremt stressende for os begge ikke at have mulighed for at finde stilhed og ro. Vores lejlighed lå lige ved Frederikssundsvej i Nordvest-kvarteret, og der var derfor altid larm og støj i vores hjem. Det var i dén grad et irritationsmoment for os, og særligt for mig da jeg gik på barsel med vores søn.

Alt blev pludselig så besværligt: De stressende ture med barnevognen hvor han var ked og utilfreds, turene ind og ud af gården og op og ned af trapper. Hverdagen føltes mest af alt som et maratonløb, der bare skulle gennemføres. Derudover begyndte vi begge at få klaustrofobi af den begrænsede plads i vores hjem. Noget som fik længslen efter et hus med større albueplads til at trænge sig på for alvor.

Sårbar uden for byens favn

Heldigvis er det præcis dét vi har fået! Vi har nemlig skiftet vores Nordvest adresse ud med postnummeret 4673 Rødvig. Det er nu to uger siden vi flyttede og det føles helt ubeskriveligt at have et helt hus for sig selv! Endnu mere fantastisk føles det at skifte den trafikerede udsigt ud med det smukkeste hav og åben himmel.

Selvom det er en kæmpe befrielse at komme væk fra byens larm, støj og puls føles det også meget mærkeligt at bo én lille familie i et stor hus, kun omgivet af smuk natur. På en eller anden måde føler jeg mig mere udsat og sårbar end da jeg boede i en lille lejlighed i Nordvest. Her følte jeg mig beskyttet af en opgang og omgivet af massevis af andre lejligheder med ligesindede.

Jeg kan godt mærke, at jeg lige skal vænne mig til ikke at være beskyttet af byens favn. For det er nok sådan, jeg egentlig har haft det efter at have boet i København i så mange år.

På en eller anden måde føler jeg mig mere udsat og sårbar end da jeg boede i en lille lejlighed i Nordvest. Her følte jeg mig beskyttet af en opgang og omgivet af massevis af andre lejligheder med ligesindede.

Mærke efter og ignorere andres mening

Vi har længe summet over hvor vi skulle slå os ned. Dét at købe hus og vælge sig en permanent base for selve livet er jo en kæmpe beslutning, og mange faktorer skal tages med i overvejelserne. Alt lige fra afstand til arbejde, afstand til institution, afstand til indkøb, bedsteforældre og venner. Og så er der overvejelserne omkring hvor vores søn skal gå i skole. Skal det være en Folkeskole eller en friskole, og hvor langt er der til de forskellige institutioner? Åh ja, der var mange overvejelser og små detaljer der skulle overvejes, og til sidst var det næsten helt umuligt for os at mærke vores egen mavefornemmelse. Derfor endte vi simpelthen med at lukke alle andres velmenende og fornuftige råd ude. I stedet mærkede vi efter og valgte dét sted hvor der føltes godt at være. Ikke et sted der skulle være nemt at komme til og fra arbejde, venner og familie. Selvfølgelig er det ikke sjovt at ligge længe på landevejene, men det føles også som en tam fornemmelse at skulle bo et sted for sit arbejde og andres skyld.
Selvfølgelig er det ikke sjovt at ligge længe på landevejene, men det føles også som en tam fornemmelse at skulle bo et sted for sit arbejde og andres skyld.

Hvorfor blev det Rødvig?

Både Rødvig og Hornbæk havde længe været i vores overvejelser. Det er begge smukke steder med ro, dejlig natur og hav. Valget faldt hurtigt på Rødvig da vi ofte surfede hernede og dermed fandt ud af hvor dejligt her er. Derudover lokkede huspriserne som, sammenlignet med Hornbæk, var markant lavere. Her i Rødvig er det muligt at bo med havudsigt for en slik! Ulempen er afstanden og køreturen, ad den lange landevej, til København. Og dér har vi simpelthen måttet tage en dyb indånding og bare acceptere det.

Heldigvis er vi begge selvstændige og kan dermed selv, i høj grad, bestemme vores arbejdstid. Jeg arbejder hjemmefra med Baby Dreamer og har derudover en deltidsstilling hos TV2 News som hår- og makeup artist. Her har jeg altid meget tidlige vagter, hvilket betyder at jeg undgår myldretrafikken. Min kæreste arbejder som selvstændig bygningskonstruktør i sin og partnerens virksomhed, APEX ARKITEKTONICS, i Herlev. Han har tilrettelagt sin arbejdsuge således, at han arbejder hjemme de dage hvor jeg er på arbejde på News. De dage hvor jeg arbejder hjemme, tager han tidligt af sted for at undgå myldretrafikken. Det betyder også, at vi skiftevis kan aflevere og hente vores søn og dermed give ham korte dage i vuggestuen. Det er i dén grad også noget der betyder meget for os som familie!

Fra byliv til landsby

Det har været en lang rejse at få hele hussalget til at lande. Vores egen lejlighed skulle sælges, vi skulle indhente lånetilbud fra banker (hvilket ikke er det nemmeste i hele verden når man er to selvstændige, skulle jeg hilse og sige!) og så skulle vi have vores bud accepteret fra sælger. Da vi endelig leverede et bud på vores nuværende hus, blev det selvfølgelig afvist. Det var en tam fornemmelse og desperationen bankede pludselig på. Heldigvis skrev sælger dagen efter og endte med til sidst at acceptere tilbudet.

Bom! Pludselig havde vi købt hus og inden vi så os om,  stod vi i Rødvig med både hus, garage og have. Hvis ikke jeg følte mig voksen før, gjorde jeg det altså pludselig hér!

Nye vaner der er til at leve med

Det er super mærkeligt, at flytte fra en by med butikker på hvert et gadehjørne, busser der kører i døgndrift og et tempo der bare buldrer derudaf. Nu bor vi i en lille landsby og skal lige vænne os til at køre 6 km for at købe ind. Så det der med at glemme at købe en liter mælk, det prøver vi så vidt muligt at undgå! Heldigvis er onlineshopping en mulighed, så det tror jeg vi kommer til at hoppe på!

Vi er generelt ved at indarbejde nye vaner, men overordnet set, er de nye vaner helt klart at foretrække over de gamle! Der er morgenløbeturene på trampestien ved havet med solopgang ude i horisonten, barnevognsturene langs med vandet, surf-turene og vandreturene i den smukke natur med sønnike i bæreselen. Skulle jeg nogensinde blive i tvivl om vi har taget det rigtige valg, tager jeg mig bare et kig ud af vinduet og tænker på vores udsigt fra lejligheden i Nordvest, og så er jeg ikke længere i tvivl!

Kontrasten mellem land og by giver mere nydelse

Det at være flyttet væk fra byen har skabt en kontrast som umiddelbart bidrager med meget mere nydelse i vores liv. At kunne køre ud af byen når vi har fri gør at det er meget nemmere at “trække stikket” og slappe af i vores hjem. Omvendt oplever jeg meget større glæde ved at komme ind til byen indimellem, fordi jeg ikke er i “loopet” hele tiden. Min kæreste har også fået meget større arbejdsdrive efter vi er flyttet herned, fordi han ønsker at færdiggøre dagens opgaver inden myldretrafikken begynder.

Min egen kreativitet er ligeledes blomstret efter vi er flyttet. Det er som om mine kreative vinger har fået plads til at baske uden for byens favn. Så selvom jeg tidligere beskrev at favnen føltes tryg, var den samtidig begrænsende for mig. Lidt ligesom når man bliver i et forhold med en mand, som gør én ulykkelig. Kærligheden er der ikke, og man ved godt inderst inde at det er forkert, men forholdet er velkendt og dermed trygt og svært at komme ud af.

Det at være flyttet væk fra byen har skabt en kontrast som umiddelbart bidrager med meget mere nydelse i vores liv.

Efter en lang flyvetur er vi ved at lande sikkert

Flyveturen over København har været fantastisk og eventyrlig. Men vores lille familie kunne godt mærke, det var på tide at lande i mere rolige omgivelser. Vi er nu ved at falde til i vores nye hjem. Naboerne har været super søde at byde os velkommen og vi glæder os til at opleve hvem der ellers bor hernede. Fremtiden kender ingen, men mavefornemmelsen er ikke til at tage fejl af hos nogen af os. Den er helt rigtig.

Og sønnike sover roligt og trygt i barnevognen igen. Hans opråb om ro og fred er blevet hørt!

 

Kilde: Babydreamer.dk

Læs flere blogindlæg fra iværksætteren og bloggeren Matilde Hansen på babydreamer.dk