Vølvens vej går over Stevns

Forfatter til Vølvens Vej

Hun er oversat til otte forskellige sprog, solgt som tv-serie, og så har hun brugt Stevns som kulisse til hendes seneste roman. Stevns Erhvervsråd har mødt forfatteren der, hvor hun har siddet på tænkebænken og udtænkt plottet til Vølvens Vej: Snehild. Vinden river godt i træerne denne januar formiddag ved Himlingøje, mens den lokale forfatter fortæller om at skrive helt alene i sin dagligdag, business og Stevns.

Heldigvis er der varm kaffe på termokanden, når vi snakker med den lokale forfatter, Anne-Marie Vedsø Olesen.

Hendes debutroman, Salernos Sol, foregik i Italien under korstogene og udkom for 22 år siden i 2000. Nu har hun skrevet en roman, der foregår omkring Elverhøj, Himlingøje og Tryggevælde Å på Stevns. Den første ud af en serie på foreløbig tre bind, der meget vel kan blive til flere.

Hun fortæller, om den seje kamp for tilværelsen som forfatter og at det først er nu, at det er blevet sjovt at være forfatter som forretning. Det er nu, hun begynder at tjene penge, men med det følger også de store forpligtelser som deadlines, foredrag og signeringer.

Vølvens Vej og Jim Lyngvild

Det er Vølvens Vej, der for alvor har skudt gang i forretningen. Godt hjulpet på vej af et solidt forfatterskab, men også udefrakommende begivenheder, der har flasket sig for forfatteren:

”Jim Lyngvild har jo bombarderet Køge og de danske medier generelt med sin udstilling om Vølver, hvor blandt andet vores kulturminister, Ane Halsboe-Jørgensen (S) og Ghita Nørby optræder. Det har bestemt gavnet udbredelsen af Vølvens Vej”, mener Anne-Marie Vedsø Olesen. Hun blev blandt andet interviewet på Bogmessen i København af Jim Lyngvild. Interviewet var også med til at forlaget kunne melde udsolgt af bogen, tre dage i træk på bogmessen.

Kulturministeren lagde samtidig et billede ud på instagram om, at hun nu havde fået Vølvens Vej, der lå på hendes natbord. Det var god markedsføring.

Succesen er til at mærke. Der er blevet booket flere arrangementer til signeringer, foredrag og messer:

”Jeg har også været nødt til at sætte mit honorar for foredrag op, på grund af den gode modtagelse af Vølvens vej,” fortæller hun glad. Hun mener især det var den fantastiske anmeldelse i Weekendavisen, der skød det gode salg i gang.

Det er ikke så ensomt, som man tror

Den gængse forestilling om, at det kan være ”ensomt” at være forfatter, passer ikke i Anne-Marie Vedsø Olesens tilfælde.

Til dagligt deler hun kontor med sin mand i boligen på Vallø Slot.

”Vi arbejder på samme måde og har de samme rutiner, så på den måde er det ligesom at have en kollega. Men jeg har en del møder i København og er ellers på messer og signeringer, så det er ikke menneskelig kontakt, jeg savner.”

Når vi taler om erhverv, tænker mange på produktionsvirksomheder, håndværkere eller detailhandel, men noget erhverv er mindre direkte synligt og har alligevel stor betydning for et lokalområde som Stevns. Når en forfatter sætter kulissen for sine bøger i Stevns, så spreder det ringe i vandet til andre virksomheder og brancher.

For Anne-Marie Vedsø Olesen er det lettere at være forfatter på Stevns:  ”Man bliver mere lagt mærke til, når man er herude på landet. Når man er i storbyer som København, har man et stort og vigtigt netværk, men det er lettere at drukne i mængderne.”

Hun er med sit forfatterskab med til at sætte Stevns på landkortet og skabe opmærksomhed omkring området. Vi glæder os til at følge hendes arbejde i fremtiden og se hvad det bringer med sig.

Første bind i serien, Vølvens Vej, foregår på Stevns. Næste bind i serien, Balders Død, foregår delvist i Faxe omkring kalkbruddet, som er historien om Helheim og Nifelheim. Uden dog at det kan sammenlignes med virkeligheden, ifølge forfatteren.